Keresés:


Molekuláris Sejt Metabolizmus Laboratórium

 

Célok

A pajzsmirigyhormonok a transzkriptóma aktivitásának kulcsfontosságú szabályozói, befolyásolják a sejtek anyagcseréjét és osztódását, továbbá alapvető hatást gyakorolnak az agy fejlődésére és működésére. A Laboratórium fő célja olyan sejt-típus specifikus molekuláris útvonalak azonosítása, melyek az agy pajzsmirigyhormon háztartásának szabályozásáért felelősek, továbbá annak megértése, hogy ezek milyen szerepet játszanak egyes élettani és kóros agyi folyamatokban.   A vizsgálatok fel kívánják tárni, hogy a neuro-gliális pajzsmirigyhormon háztartás hogyan befolyásolja a hipofiziotróp idegsejtek működését, továbbá a felnőtt agyban végbemenő idegi sejtosztódást.
 

Rövid bemutatkozás

A Laboratórium molekuláris-, sejtbiológiai, anatómiai és traszgenikus technikákat alkalmaz pajzsmirigyhormon jelátvitel agyi szabályozásának és következményeinek tanulmányozására.
(1) Vizsgálják a kettes-típusú dejodáz (D2) molekuláris szabályozását. A D2 szelenoenzim a prohormont tiroxint T3-á, a pajzsmirigyormon receptorhoz hatékonyan kötődni képes formává aktiválja. A D2 aktivitása összetett és szigorú szabályozás alatt áll és a vizsgálatok azon molekuláris tényezők és fehérje-fehérje kapcsolatok azonosítását célozzák, melyek a D2 aktivitás ubikvitin/proteaszóma útvonalon végbemenő gyors szabályozásért felelősek. Szintén tanulmányozzák a D2-őt kódoló dio2 gén szabályozását a hipotalamusz gyulladásos folyamatokra adott válasza során, mely jelenséget korábban az „alacsony T3 szindróma” patogenezisének komponenseként azonosítottak. (2) Tanulmányozzák a pajzsmirigyhormon metabolizmus neuro-gliális mechanizmusainak szabályozását és biológiai következményeit. A Laboratórium azonosított egy új, a hipotalamikus pajzsmirigyhormon elérhetőséget szabályozó útvonalat és vizsgálják, hogy a lokális pajzsmirigyhormon aktiváció és inaktiváció hogyan befolyásolja a hipotalamo-hipofizeális-pajzsmirigy tengely központi szabályozását, továbbá a neuroszekretoros neuronok energiaháztartását fejlődés és öregedés során. Vizsgálják továbbá a pajzsmirigyhormonok sejtosztódásra és diffenciációra gyakorolt hatásának mechanizmusait a felnőtt rágcsáló agy neurogenezise során. (3) A Laboratórium részt vesz a pajzsmirigyhormon jelátvitel sejt-típus specifikus befolyásolására és detekciójára alkalmas transzgenikus egérmodellek létrehozásában.
 

Molekuláris Sejt Metabolizmus Kutatócsoport

Név Szervezet Státusz Szobaszám Mellék Közvetlen szám Fax


Gereben Balázs Dr.   Molekuláris Sejt Metabolizmus Laboratórium (24)    308, 308/B  258  210-9946  210 99 61 
 
Egri Péter   Molekuláris Sejt Metabolizmus Laboratórium (24)    308,207  167, 370     
 
Németh Dorottya   Molekuláris Sejt Metabolizmus Laboratórium (24)    308.  134     
 
Sinkó Richárd   Molekuláris Sejt Metabolizmus Laboratórium (24)    308       
 
Juhász Andrea   Molekuláris Sejt Metabolizmus Laboratórium (24)    308  134     
 
Fazekas Dóra   Molekuláris Sejt Metabolizmus Laboratórium (24)    308  131     
 
Sejtlaboratórium   Molekuláris Sejt Metabolizmus Laboratórium (24)    026/a  154