Keresés:


Az Orvosi Géntechnológiai Részleg bemutatkozik
Az Orvosi Géntechnológiai Részleget (OGR) 2001-2003-ban Széchenyi-terv támogatásával az MTA-Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, a Semmelweis egyetem és a Richter Gedeon NyRT által alkotott konzorcium (konzorcium vezető: Prof Vizi E. Szilveszter) építette fel.
 
A könnyűszerkezetes kétszintes épületszárnyban a legmodernebb európai standardoknak is megfelelő állatház és laboratóriumok helyezkednek el.
 
Az OGR legfontosabb feladata az MTA-KOKI kutatásaihoz a minőségi, elsősorban genetikailag módosított egerek előállítása, tenyésztése és tartása, de szabad kapacitásait külső intézmények is igénybe vehetik. Az OGR szolgáltatásairól részletes leírás a http://ogr.koki.hu/ogr honlapon tekinthető meg.
Az Állattechnológiai egység az európai és hazai állategészségügyi, állatvédelmi, és géntechnológiai törvényeknek, illetve előírásoknak megfelelő tartási és kísérleti körülményeket biztosít egerek, és egyéb kísérleti állatok (patkány, tengerimalac) számára is, a FELASA (www.felasa.org) és az egyéb állatjóléti ajánlások szerint.
 
Ez magában foglalja a kísérleti állatok (főleg egér és patkány) tenyésztését, tartását és a kísérletes feltételek biztosítását (műtéti beavatkozások, akut és krónikus kezelések, magatartásvizsgálat és kísérleti állatminták feldolgozása). Az egység alapvetően három higiéniai szintű állattartást tesz lehetővé:
 
  1. SPF (Specified Pathogene Free)
  2. MD (Minimal Disease
  3. Fogadó állomás (konvencionális)
A háromféle technológia külön szinten került elhelyezésre és független személyzettel működik.
 
Az MTA-KOKI OGR biztonsági szempontokból minden állatot, ami nem kiválasztott vendortól érkezik, csak kórokozó mentesítés után fogad az OGR SPF szintjére. Az állatok ezért előzőleg a Fogadó állomásra kerülnek, ahol szükség szerint kolónia felszaporítás után embrió transzfer metodikával jutnak az SPF szintre. Az állatok szaporítása az OGR SPF szintjén történik. Ezen a szinten a teljes klimatizálás mellett a levegő és a víz is ultraszűrt, a táp és alomanyag csak előzetes sterilizálást követően kerül az állatokkal kapcsolatba. A patogén ágensek humán közvetítését a steril szkafander biztosítja. Az állatok higiéniai státuszát rendszeresen ellenőrzik.
A genetikailag módosított egerek tenyésztése egyedileg szellőztetett ketrecekben (IVC) történik. A tenyésztői munkát az OGR Genotipizáló laboratóriumában szolgáltatásként végzett PCR alapú genotipizálás segíti.
A genetikailag módosított egérvonalak biztonságát növeli az OGR-ben kialakított embrióbank. A folyékony nitrogénben tárolt embriók évtizedekre biztosítják a vonalak olcsó tárolását.
 
A kutatói kísérletek az MD konvencionális szinten történnek. Erre a szintre is csak SPF státuszú állat érkezhet és a táp és alom is steril, de az emberi jelenlét nem annyira korlátozott. A kutatók munkájához műtők, magatartás vizsgáló laboratórium és elkülönített perfundáló helység áll rendelkezésre.
 
A szolgáltatások külső intézmények számára is igénybevehetők.
 

Orvosi Géntechnológiai Részleg

Név Szervezet Besorolás Státusz Szobaszám Mellék Közvetlen szám Fax


Bartosek Katalin   OGR SPF  állatgondozó       226,223,232     
 
Becsey Balázs   OGR MD  OGR gondnok       227,233     
 
Dobos Ágnes   OGR Genotipizáló laboratórium  genotipizáló munkatárs       150     
 
Erdélyi Ferenc Dr.   Orvosi Géntechnológiai Részleg  csoportvezető, kutató       220     
 
Erdélyi Zsuzsanna   OGR Genotipizáló laboratórium  genotipizáló munkatárs       150     
 
Geszlerné Ecsédi Mária   OGR SPF  állatgondozó       223,226,232     
 
Hajdu Józsefné   Orvosi Géntechnológiai Részleg  állatgondozó     rAAV  148,295     
 
Kaziné Szücs Mária   OGR MD  állatgondozó       229,233     
 
Kovács Katalin   OGR SPF  mikroinjektáló munkatárs       224,225     
 
Kun Pálma   OGR SPF  állatgondozó       223     
 
Kun Pálma   OGR SPF  állatgondozó            
 
Máthé Adrienn   Orvosi Géntechnológiai Részleg  állatgondozó     VVE  112,148     
 
Ménessy Miklós   OGR SPF  állatgondozó       226,223     
 
Nagy Alexa   OGR Befogadó állaház  állatgondozó       148, 150     
 
Tótha Miklós   OGR SPF  állatgondozó       223,226     
 
Ujjobbágyné J. Tünde   OGR MD  állatgondozó       229,233