Keresés:


Celluláris Neurofarmakológia
A laboratórium fő célja a hippokampusz működését meghatározó idegsejt hálózatok jobb megértése, különös tekintettel a Gyrus Dentatus és a CA3 területek közötti idegi kommunikációra. A hippokampusz anatómiai struktúrája és bizonyos tanulási folyamatokban betöltött szerepe alapvetően hasonló a különféle emlősöknél, beleértve a rágcsálókat és az embert is. A CA3-ba beérkező idegi aktivitások kölcsönhatása elengedhetetlen az új szituációk és a korábbi emléknyomok megkülönböztetésében. A moharostok (a gyrus dentatusz szemcsesejtjeinek axonjai) a környezetről közvetítenek új információkat és ez a beérkező idegi serkentés összevetődik a korábban tapasztalt emlékekkel, amelyek a helyi CA3 piramissejtek által alkotott - szintén serkentő - szinaptikus kapcsolatok által vannak raktározva. A következő években a laboratórium ezen idegi kölcsönhatás sejtes mechanizmusainak megértésére fog összpontosítani, többek között egy olyan különleges módszer segítségével, amely lehetővé teszi az egymástól távol elhelyezkedő szemcsesejtek és CA3 idegsejtek közötti szinaptikus kapcsolatok közvetlen vizsgálatát.
A Celluláris neurofarmakológia laboratórium 2009. július elsején alakult, miután intézetünk az Európai Idegtudományi Intézetek hálózatának (ENI-Network) támogatásával létrehozott egy új kutatócsoport helyet, amelynek vezetésére nemzetközi pályázatot írtunk ki.
A laboratóriumban futó jelenlegi kutatási témákat két fő finanszírozási forrás támogatja. A Wellcome Trust nemzetközi kutatói ösztöndíja 844000 Eurót bocsát rendelkezésre, illetve a Magyar Tudományos Akadémia a “Lendület” Fiatal Kutatói Programon keresztül 184 millió forinttal támogatja a laboratórium működését az elkövetkező öt évben.
 

Celluláris Neurofarmakológia

Név Szervezet Státusz Szobaszám Mellék Közvetlen szám Fax


Szabadics János   Lendület Celluláris Neurofarmakológia (14)    609  193     
 
Szabó Florina   Lendület Celluláris Neurofarmakológia (14)    608  193     
 
Neubrandt Máté   Lendület Celluláris Neurofarmakológia (14)    608  193     
 
Oláh Viktor János   Lendület Celluláris Neurofarmakológia (14)    608  193     
 
Kókay Dóra   Lendület Celluláris Neurofarmakológia (14)    608  193     
 
Brunner János   Lendület Celluláris Neurofarmakológia (14)    608, 609  193