Nemzeti laboratóriumok

Az NKFIH által támogatott nemzeti laboratóriumok listája

Nincs megjeleníthető elem

A Nemzeti Gyógyszerkutatási és Fejlesztés Laboratórium (Pharmalab)

A Nemzeti Gyógyszerkutatási és Fejlesztés Laboratórium (Pharmalab) egy négy pillérből álló kutatási portfólióra építkező kutatási hálózat. Ezek a területek tükrözik a Magyarországon, illetve a fejlett világban széles populációt érintő  terápiás indikációkat.

A megvalósítás eredményeképpen a négy pillérből álló program a molekuláris onkológia, a neurofarmakológia, a biotechnológia és a gyógyszerfejlesztési technológia területén válaszol a 21. század gyógyszerkutatási és fejlesztési trendjeire, követelményekre és a társadalom részéről jelentkező fokozott igényekre.

Transzlációs Idegtudományi Nemzeti Laboratórium

Az idegrendszert érintő betegségek világszerte a fogyatékosság és munkaképtelenség vezető okai. Az idegrendszeri fejlődési zavarok élethosszon át tartó terhet jelentenek a betegek és a társadalom számára. A Transzlációs Idegtudományi Nemzeti Laboratórium (TINL) ezekre a gazdasági-társadalmi kihívásokra kíván választ adni.

A TINL küldetése, hogy számos fejlődésbeli illetve felnőttkori idegrendszeri zavart érintő kutatás (a molekuláris folyamatoktól az emberi viselkedés vizsgálatáig) eredménye hatékonyan segítse elő az idegrendszert érintő betegségek megelőzésének illetve kezelésének módszertani javítását.

 

Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB)

A Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) célja Magyarország szerepének megerősítése az MI területén. A MILAB 2020-ban azzal a céllal jött létre, hogy forráskoncentráció és -multiplikáció által Magyarországot helyzetbe hozza napjaink egyik legfontosabb K+F+I területén, egyaránt erősítve az alapkutatási, az alkalmazott kutatási és az innovációs tevékenységet, azok szinergiáját és eredményességét, valamint elősegítve hazánk bekapcsolódási esélyét országhatárokon átívelő megaprojektekbe.

 

A MILAB összesen 11 konzorciumi tag részvételével, a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet vezetésével valósul meg.