2023 első publikációja kutatócsoportunkban

2023. február 20. hétfő
Címkék: Kutatás Oktatás

Az idei év első publikálása PhD hallgatónk, Paula Mut Arbona nevéhez köthető, amivel még egy lépéssel közelebb került doktori címének megszerzéséhez. 
Munkájának címe: A P2X7 receptor kettős szerepe a dendritikus kinövésben az agy élettani és kóros fejlődése során

Absztrakt

 

Magas szinteken az extracelluláris ATP patológiás körülmények között "veszélyes" molekulaként működik a purinerg receptorokon, köztük az ionotróp P2X7 receptoron (P2X7R) keresztül. Endogén aktivációja neurofejlődési rendellenességekkel hozható összefüggésbe; azonban a korai embrionális stádiumokban betöltött funkciója még mindig nagyrészt tisztázatlan. Célunk az volt, hogy meghatározzuk a P2X7R szerepét a neuronális kinövés szabályozásában. Ebből a célból Sholl-analízist végeztünk a dendritikus elágazásokról primer hippokampusz neuronokon és akut hippokampusz szeletekben WT egerekből és a P2X7R genetikai hiányával vagy farmakológiai blokkolásával rendelkező egerekből. Mivel a rendellenes dendritikus elágazás bizonyos neurofejlődési rendellenességek, például a skizofrénia egyik jellemzője, a további morfológiai vizsgálatokhoz az anyai immunaktiváció (MIA) által kiváltott skizofrénia modelljét használtuk. Ezt követően a MIA által kiváltott viselkedési hiányosságokat vizsgáltuk fiatal felnőtt egerek nőstény és hím egyedein. A P2X7R genetikai hiánya vagy farmakológiai blokkolása fiziológiás körülmények között elágazási hiányosságokat eredményezett. Ezenkívül a receptor patológiás aktiválása a WT egerekből származó primer neuronok dendritikus kinövésének hiányosságaihoz vezetett, de a MIA-nak kitett P2X7R KO egerekből származó neuronokéhoz nem. Hasonlóképpen, csak a MIA-nak kitett WT egerek mutattak skizofréniához hasonló viselkedési és kognitív hiányosságokat. Ezért arra következtetünk, hogy a P2X7R-nek különböző szerepe van a hippokampusz dendritikus arborizációjának kialakulásában fiziológiás és patológiás körülmények között.

 

Fő eredményünk a P2X7R új szerepe a neuronális elágazásban a fejlődés korai szakaszában, fiziológiás körülmények között. Megmutatjuk, hogy a P2X7R expressziójának csökkenése az agyfejlődés során hogyan okozza azt, hogy a receptor felnőttkorban patológiás szerepet játszik. Ezen túlmenően a skizofrénia egy neurofejlődési modelljét vizsgáltuk, és megállapítottuk, hogy magasabb ATP-koncentráció esetén a P2X7R endogén aktivációja szükséges és elégséges a pozitív és kognitív tünetek kialakulásához.

<< Vissza
Korábbi hozzászólások
Még nincsenek hozzászólások
Új hozzászólás
A hozzászólások moderáltak, csak az Admin jóváhagyása után jelennek meg!