Hírek

1-9 elem, összesen: 97
Nincs megjeleníthető elem

6. Magyar Idegtudományi Doktorandusz Konferencia

Dear young students and scientists,

We are excited about welcoming you to the sixth Hungarian Neuroscience Doctoral Conference, which will be held on the 31st of January at ELKH TTK Research Centre for Natural Sciences, Budapest.

 

Tájékozódni és dönteni nem csak a hajósoknak muszáj

Ujfalussy Balázs (ELKH KOKI) és Orbán Gergő (ELKH Wigner) felfedezte, hogy a rágcsálók idegrendszere tájékozódás közben nem csak az állat pozícióját képes jelezni, de rövid távon az előrejelzés bizonytalanságát is előre megjeleníti. A tanulmány a nagy presztízsű eLife folyóiratban jelent meg. 

A Magyar Tudomány Ünnepe programjai az Akadémián

Az MTA közzétette a Magyar Tudomány Ünnepe kapcsán meghirdetett programjait és ezek online elérhetőségét.

Időpont változás: SE TDK konferencia 2023 február 10-11

Energiatakarékossági okokból az SE TDK konferencia időpontját eltolták!

Varietas delectat avagy a szinapszisok sokfélesége

A legmodernebb fiziológiai és anatómiai módszerek ötvözésével Nusser Zoltán csoportjának sikerült feltárni, hogyan tud ugyanazon idegsejt axonja eltérő erősségű szinapszisokat létrehozni két különböző másik idegsejttel. Rövid válasz: a szinaptikus vezikulák más érési állapotban vannak a gyenge és az erős szinapszisokban. Munkájuk a Neuronban jelent meg.

Tudományos szimpózium Várgesztesen

A Vértes kicsiny Várgesztes faluja mellett található Várgesztes Villapark már másodszor adott otthont a KOKI tudományos rendezvényének. Az üdülőhely kiváló adottságokkal rendelkezik, de a szimpózium színvonalával legalább ennyire elégedettek lehettünk.

Jelentős siker nemzetközi együttműködésben

Hrabovszky Erik és Skrapits Katalin a projektet vezető francia kutató felkérésére csatlakoztak a nemzetközi csapathoz, mely egy ritka, de súlyos veleszületett rendellenességet vizsgált. Eredményeik reményt adnak annak kezelésére is.

Pályázatra fel - de hogyan?

Az Európai Unió által 2007-ben létrehozott ERC a kiemelkedő felfedező kutatások első számú európai finanszírozási szervezete. Minden európai országból lehet nyerni, de ehhez pályázni kell és megfelelő pályázatot írni. 

Tudományos tanácskozás Szentágothai János születésének 110. évfordulója alkalmából

MEGHÍVÓ
 
A Magyar Tudományos Akadémia, valamint
a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézete
tisztelettel meghívja
a Szentágothai János születésének 110. évfordulója alkalmából megrendezett,
Szentágothai János nyomában
című tudományos tanácskozásra
 

<< < > >>